Ringmerking av fugler

På denne siden vil vi informere litt om hvorfor, og hvordan vi kan ringmerke våre fugler
Foto: Vibeke Lothe

Hvor ringmerker vi våre fugler?
Jo, en av grunnene til dette, er å kunne føre en statistikk både for seg selv, for klubben og for landsforbundet om hvor mange fugler som blir oppdrettet i Norge pr. år.
I tillegge, kan en bruke dette hos seg selv å holde styr på hvilken fugl som er hvem, da med tanke på par sammensetning, slektsforhold og alder.

Klubbringer
Når en melder seg inn i SFK, vil en få tildelt en oppdretter kode, som f.eks. er O45. Denne koden vil følge personen så lenge han er medlem.
På høsten, foretar klubben en felles bestilling sv det vi kalle oppdretter ringer. Disse ringene, har en kode, som viser hvilket medlem som har opdrettet en fugl. Vi føre egen oversikt over hva som er bestilt av den enkelte, men oppdretter selv må føre oversikt på hvilke fugler som får hvilken ring. Frist for bestilling sv slike ringer, er 1 september for inneværende år, og ringene er klar til bruk ca. 1. desember for inneværende år. Dersom du ønsker å bestille slike ringer, sender du en mail til Arnfinn Arnøy

NTL ringer
NTL som er landsforbundet, selger også ringer for merking av fugler. NTL har ringer på lager, og selger disse fortløpende etter bestilling fra oppdrettere. Ringen, har ikke noen oppdretter kode, men et løpenummer som NTL selv fører en oversikt på over hvem som kjøper hvilken ring. Når dette gjøres, kan en ved å henvende seg til NTL, få vite hvem som har kjøpt ringen og etter all sannsynlighet har oppdrettet en fugl. Ønsker en å bestille slike ringer, ta kontakt med Arnfinn Arnøy på ringsalg.ntl@gmail.com

Hvordan gjør jeg dette:

ringmerking11. Fast ring settes på når fuglen er i reiret. En god regel, er at ringen skal settes på første dag som ungen åpner sine øyner. Tidspunketet for dette, varierer fra fugle type til fugle type. Dess større figlen er, dess lengre tid tar dette.

Fang fugl, og holde den i venstre hånd med et godt, men lett grep. Ta fram fuglens høyre eller venstre fot. Fukt ringen, og sørg for at fuglens ene klo vender bakover.

ringmerking22. Tre ringen inn på foten, og trekk den helt opp til kneet.

Bruk så en tannpirker, for å lirke ut den bakovervente kloene.

 

ringmerking33. Når du har lirket ut bakover vente kloen, skal ringen være på plass. Husk å notere hvilken fugl som har fått hvilken ring.

 

 

Ringstørrelser: