En historie av Harald Skålevik rett fra hjertet

Innlegg fra medlemsbladet vårt:

Hei alle medlemmer i klubbene, «Stokka Calling». Mitt navn er Harald Skålevik. Jeg er alkoholiker, bor på rusavdelingen på Stokka Sykehjem i Stavanger, Og min historie begynte i Odda. Dro derfra i 1961 som 15 åring ut på de store hav. Min 1. båt het Cometa, i Den Norske Sydamerika-linjen. Jeg mønstret på i Stavanger. Og etter 7 dager anløp vi Tenerife hvor vi bunkret, deretter “21 dager i sjøen kom vi til, “nesten himmelen”. Rio De Janeiro. Alt var jo bare en drøm, komme fra trang fjord og høye fjell, til åpent hav og fremmende steder. Mor hadde pakket “sjømanns-sekken” og den hadde jo bare vinterklær!! Fikk kjøpt sommerklær ombord. Så det var litt av en opplevelse Rio med Sukkertoppen, og det andre fjellet, Corcovado, hvor det var bygget en 40 meter høy Kristusstatue.

Det er vel noen av leserne som begynner å lure på om dette innlegget er kommet i feil blad, men det er det ikke. Jeg kunne sikkert ha skrevet en bok om sjømannslivet. Giftet meg i 71 med ei Stavanger-dame, og ble landkrabbe i 74. Vi bosatte oss på Husnes, men flyttet til Stavanger i 81. Var da vaktmester i 3 borettslag frem til 92. Etter ekteskapet ble slutt, gikk det stadig nedover med meg, endte til slutt i en kommunal leilighet, hvor det fortsatte med alkoholen, etter 12 år var jeg så dårlig til beins at jeg måtte begynne med rullator, noe som ikke var noen god løsning. Da grep Kjellaug, min forbindelse med kommunen inn. (Knakende kjekk dame, bare synd hun var gift). Hun kom til meg og sa at hun hadde skaffet meg en plass på Stokka Sykehjem, på rusavdelingen.

Jeg sa tvert nei, mente at jeg hadde det som plommen i egget, god trygd og gode venner, som var mer enn villig til å gjøre innkjøp for meg. Kjellaug ga seg ikke og jeg gikk meget motvillig til og bare “prøve” i en uke?!! Jeg var fult bestemt at jeg ikke kom til å flytte. MEN, tro det eller ei så ble det Stokka, bare etter to dager! Årsaken ?, lå rett under vinduet mitt, der kunne jeg skue fra 4. etasje, ned på “Edens hage”. Våknet om morgningen av hanen som ønsket alle god morgen. Her var det fugler som spaserte rundt, som jeg bare hadde hørt om, fugler i alle farger og størrelser, papegøyer i bur osv. Alt “dette” vekket barndommen i meg. fikk en undulat da jeg var 5 år. Den fikk navnet Pelle og vi ble verdens beste kammerater, det var lek og morro fra morgen til kveld, og da jeg begynte på skolen, var han med og gjorde leksene, trippet etter blyant-spissen og skravlet i vei. Dessverre så mistet jeg den, på lille Julaften. Den Jula glemmer jeg aldri!!

Hvordan jeg “begynte” i hagen husker jeg ikke, men jeg var ute så sant været tillot det, jeg elsker å være ute. Ble kjent med en som het Sigurd, og da jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg til å ha oppsyn med “noen” av fuglene, var det ikke nei i min munn. Sigurd laget om et gammelt hønsehus til en “mate stasjon” til 7 bur fordelt på 2 rom, og forbindelse med 6 volierer på utsiden, der er det og en plattform av tre, 2 kjøreramper slik at jeg lett kommer meg inn med rullator. Innvendig har jeg kjøkkendisk, kjøleskap og varmeovn. Har nå “ansvaret” for ca. 50/60 fugler, jeg skriver ca. det er pga. at det er umulig pga. en urolig gjeng” med dvergpapegøyer+ endel nymfe-parakitter, har og undulater, edelpapegøyer, amasoner og tre ara, kanarifugler, måkefinker, sebrafinker, kinesisk dvergvaktler. Så det kan være veldig høylytt rundt ørene på meg når det er mating.

Det som jeg har oppdaget er at enhver fugl har sin egen personlighet. Jeg kan si at ved “noen” anledninger så kvier jeg meg til å gå ut, men så snart jeg blir tatt imot av et kor av glede i, fra fuglene, så blir jeg glad jeg og. Fuglene er “Mitt paradis og ikke minst en rekreasjons plass. I tillegg til “min” plass har vi og Steinsvolls plass. Han døde for et par år siden, der er det vakler, dverg-høns og to mørkerøde Ara-er, De lagde en “liten” sensasjon her. De klekket frem en unge 1. august 2017. Den ble matet av sine foreldre i 6 uker, og så ble hånd matet. Da fuglen ble hentet av Sigurd og andre medlemmer av klubben til håndmating, Fikk jeg den æren av å gi den et navn. Navnet ble TOTLAS.! Navnet Totlas, har jeg hatt på en hund og “en” hanekylling” som jeg fostret opp på “rommet” mitt, før den ble sluppet ut. Men dessverre så hadde den “fått” dårlig oppdragelse, for han ville være kongen på haugen, kort og godt aggressive, så den måtte avlives.

Vi har tre påfugler, ca. 20 praktduer, dverg-vakler, 11 mignon ender, ei perlehøne en moskus-and, (har ikke sett en snegl så lenge jeg har vært her) To lang- halsede skravlebøtter (ender) som jeg ikke husker navnet på. + helt sikkert mange andre som jeg ikke kommer på i farten. Hagen er et yndet sted for barnehager som er her flere ganger i uken, sommer som vinter. Men det er sommeren som gjør “hagen” som et trekkplaster, da er det stadig besøkende. Her har vi og hatt to år på rad Mai Jazz, med stort telt og stort publikum. Her er det grilling og de andre avdelingene kommer ned for å se/mate fuglene.

I fjor sommer satt jeg alene inne blant noen eple trær og matet gråspurver, da hørte jeg en stemme bak meg som sa: Hadde jeg ikke sett det, så ville jeg ikke ha trodd det, det var Rune, avdelingssjefen. Det han “så”, var at jeg satt med ei brødskorpe i hånden, og der satt to spurver helt rolig og spiste. Jeg må og nevne at utenom det mangfold av fugler så har vi den blomsterfloraen, plener og en liten andedam med frontene. Kort sagt. Jeg stortrives. Jeg vil og sende en hilsen til Sigurd, en som tålmodig har lært meg mye, det samme spørsmålet kan ha blitt stilt ofte, da jeg lider av kort-tids minne, han har vært en kjerne kar!! Vet ikke om redaksjonen vil ta dette med, det som jeg nå skriver? Vi er 17 stk. her på avdelingen, som alle trives. Her har flere aviser, politikere, der i blant Erna, delegasjoner fra inn og utland, samt tv 2, NRK og TV norge. Emnet har vært hvordan Stavanger Kommune driver denne avdelingen. Grunnen er at ved å drive denne avd. på denne måten er langt billigere enn at vi var bosatt i kommunale leiligheter. Greie “ord”. Men hvorfor blir det ikke satt i gang flere slike tiltak?? Har ikke hørt et ord om dette!! TAKK FOR MEG!